Drinks

Drankenkaart

In onze champagneria Habiba kun je genieten van de lekkerste bubbels.  Op de drankenkaart vind je elegante cava’s en prosecco’s, mooie wijnen, heerlijke champagnes en versbereide cocktails, met of zonder alcohol. Daarnaast schenken wij ons eigen, met liefde gebrouwen Habiba Bier.

Het verschil tussen champagne, cava en prosecco

Eenmaal in het glas is het verschil tussen champagne, cava en prosecco niet meer te zien. Het zijn immers drie mousserende wijnen. Toch is er meer verschil tussen deze bubbels dan alleen het land van herkomst. Ons team adviseert je graag over welke bubbel het beste past bij de gerechtjes die je bestelt.

Een lesje in bubbels:

Franse champagne

Niets is zo feestelijk als een mooie fles champagne ontkurken met mensen waar je van houdt. Bij Habiba staat de champagne altijd klaar op perfecte temperatuur.  Voor bijzondere gelegenheden of gewoon om samen het leven te vieren.

Champagne is de bekendste mousserende wijn en komt uit Frankrijk. Deze feestelijke bubbel is vernoemd naar en afkomstig uit de regio Champagne. Dat is een vereiste, anders heet het geen champagne maar crémant.

De 5 kenmerken van champagne zijn:

  1. De smaak: complex en verfijnd.
  2. De druivensoort: champagne wordt gemaakt van 3 verschillende druiven: chardonnay, pinot noir en pinot meunier.
  3. De productiemethode: champagne wordt gemaakt volgens de ‘methode traditionelle’ waarbij de bubbels ontstaan door de fles minimaal 15 maanden ongeopend in een kelder te laten liggen.
  4. Houdbaarheid: de meest gangbare champagne is 9 maanden tot een jaar het lekkerst om te drinken. Sommige exclusieve champagnes zijn 10 tot 15 jaar houdbaar.
  5. De prijs: vanwege de exclusiviteit is champagne de duurste van de mousserende wijnen. De prijs begint vaak rond de €20, maar er zijn ook champagnes van duizenden euro’s.

 

Spaanse cava
Cava is de Spaanse variant van champagne en wordt op dezelfde manier gemaakt. Het grote verschil tussen deze mousserende wijnen zit hem, naast de prijs, in de druivensoorten waar ze van gemaakt zijn. Voor cava wordt meestal een mix van de inheemse druivenrassen Macabeo, Parellada, Xarel·lo gebruikt. Hoewel cava weleens 'Spaanse champagne' genoemd wordt, is dit formeel onjuist omdat alleen wijn uit de Champagne-streek champagne genoemd mag worden.

Cava heb je in een witte en een rosévariant, die allebei bij Habiba verkrijgbaar zijn. Onze cava’s zijn gemaakt van biologische druivensoorten en worden rechtstreeks ingekocht bij kleine wijnboeren in Spanje.

Italiaanse prosecco
Samen een lekker proseccootje drinken, wie wordt daar nou niet gelukkig van! Bij Habiba hebben we heerlijk, frisse prosecco’s op de drankenkaart waar onze medewerkers alles over kunnen vertellen. Prosecco is een witte druivensoort waar Italiaanse mousserende wijn van gemaakt wordt in een gebied ongeveer 50 km ten noorden van de stad Venetië in de regio Veneto.

De prosecco-wijn wordt gemaakt volgens een speciale methode: de méthode Charmat of cuve close. Dat houdt in dat de tweede gisting in een gesloten tank plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij bijv. champagne (dat een tweede gisting op fles kent). Dit procedé geeft de prosecco-wijn zijn frisse, schuimige mousse.

TOP